Συμπτώματα

Άμεση αναγνώριση συμπτωμάτων:

Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού είναι σημαντική καθώς η έγκαιρη νοσηλεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιας αναπηρίας. Το ακρωνύμιο FAST συμπεριλαμβάνει τα 4 κύρια συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν όταν τα αναγνωρίζουμε σε εμάς ή τους οικείους μας[1].

Face – Πρόσωπο, ασυμμετρία

Arms – Χέρια, αδυναμία

Speech – Λόγος, δυσκολία

Time – Χρόνος, αν κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα είναι παρόντα, πρέπει επειγόντως να μεταφερθούμε σε νοσοκομείο που παρέχει σύγχρονες θεραπείες αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Άλλα συχνά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα μουδιάσματα στη μια πλευρά του σώματος, η συγχυτική κατάσταση, αιφνίδιες διαταραχές όρασης, βάδισης ή ο ασυνήθης και αιφνίδιος πονοκέφαλος[2].

 

FACE
Facial Drooping
ARMS
Arm weakness
SPEECH
Speech difficulties
TIME
Time

Γυναίκες και Εγκεφαλικό:

Μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 55-75 ετών θα υποστεί εγκεφαλικό[3]. Τα εγκεφαλικά σκοτώνουν διπλάσιο αριθμό γυναικών από τον καρκίνο του μαστού και είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες[4]. Οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν βαρύτερη πρόγνωση μετά από ένα εγκεφαλικό, εν μέρει λόγω πιο προχωρημένης μέσης ηλικίας και εν μέρει λόγω κοινωνικών λόγων όπως το γεγονός ότι διαβιούν πιο συχνά μόνες και, σε κάποιες κοινότητες, έχουν μικρότερη πρόσβαση σε εκπαίδευση και σωστή υγειονομική περίθαλψη[5]. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ολοένα και περισσότερες γυναίκες θα υποστούν εγκεφαλικό, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην έγκαιρη και σωστή περίθαλψη μετά από εγκεφαλικό.

Εγκεφαλικό στα παιδιά:

Το εγκεφαλικό απαντάται σε όλες τις ηλικίες και αν και είναι σπάνιο σε παιδιά, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η διάγνωσή του αποδεικνύονται ιδιαιτέρως δυσχερείς στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, υποκείμενο αιματολογικό νόσημα όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, αλλά και παιδιά χωρίς συννοσηρότητες μπορούν να υποστούν εγκεφαλικό[6].

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

[1] https://www.world-stroke.org/world-stroke-day-campaign/why-stroke-matters/stroke-treatment/signs-of-stroke-fast

[2] https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms

[3] Benjamin EJ, et al. Circulation. 2019;139(10):e1–e473.

[4] National Center for Health Statistics. Underlying Cause of Death 1999-2018, Multiple Cause of Death Files, 1999-2018. CDC WONDER Online Database. Atlanta, GA: Centers for Disease Control and Prevention; 2020.

[5] Cordonnier, C., et al. Neurology, 13(9), 521–532.

[6] Ferriero, et al. Stroke. 2019;50(3):e51-e96.